Online gids:
Internationale webshop beginnenAcht e-commerce experts delen ervaringen, praktische tips en veelvoorkomende valkuilen

Hoofdstuk 8

Internationaal affiliate programma
opzetten: 6 stappen

Je hebt nu een goedlopende webshop, maar jij wilt meer, jij denkt GROOT! Veel webshops zijn je voorgegaan en hebben hetzelfde kunstje geflikt: groeien in het buitenland door de inzet van affiliate marketing. Door de inzet van affiliate marketing kun jij met je webshop adverteren op andere websites (publisher-websites). Alleen als er een verkoop of lead volgt, ontvangt de publisher hiervoor een vergoeding van jou, de adverteerder. Hierdoor geef je alleen geld uit als je ook echt verkoopt. Een win-win situatie.

1. Haal kennis in huis

“Zoals we het hier doen, gaan we het daar ook doen” is de meest gemaakte fout die wij zien wanneer webshops internationaal gaan. Veelal wordt er gedacht dat de uitbreiding naar het buitenland maar een kleine stap is in het toch al groeiende bedrijf. Maar niets is minder waar: elk land is anders.
Lees je goed in over de markt waarin je je webshop wilt starten. En nog liever: haal iemand in huis met lokale kennis. Ik weet nu bijvoorbeeld dat het gebruik van korting helemaal niet zo vanzelfsprekend is. In Nederland zit korting helemaal ingebakken in de cultuur, we sparen massaal voor de zegeltjes van Albert Heijn. In Indonesië wordt je daarentegen als ‘gierig’ gezien als je vertelt dat je iets met korting hebt gekocht. Wel handig als iemand je dit soort inzichten geeft vanuit eigen ervaring.
Als jouw werknemers bekend zijn met de cultuur, de taal en de trends van het land waarin je wilt groeien zul je twee stappen voor zijn op concurrenten die maar wat aanmodderen in een nieuwe markt. Heb je deze kennis (al) in huis? Sluit je dan aan bij een affiliate netwerk.

Graph

2. Maak een keuze voor een affiliate netwerk

De keuze voor een affiliate netwerk maak je op basis van jouw eigen producten en doelgroep. Wat is jouw niche en waar ligt je focus? En wil je lokaal of internationaal? Sommige affiliate netwerken, zoals bijvoorbeeld Zanox of Tradetracker, zijn actief op de internationale markt en bedienen meerdere landen. Je komt hierdoor makkelijk in contact met internationale publishers. Een lokaal netwerk kan ook heel interessant zijn. Lokale publishers zijn misschien niet aangesloten bij een internationaal netwerk, maar kunnen jouw product vaak wel effectief aan de juiste doelgroep presenteren. Tip: sluit je bij meerdere netwerken aan, waarbij je een keuze maakt voor een mix van lokale en internationale publishers.

UIT DE PRAKTIJK

Overzicht internationale affiliate netwerken en chashback website

Cashback Bereik
Kelkoo (yahoo) Wereldwijd
Leguide Wereldwijd
Quidco UK
Maximile(iPoints, Fabuleos) Europa

Affiliate netwerken Bereik
Tradetracker Wereldwijd
CJ Wereldwijd
Performance Horizon Group Wereldwijd
Linkshare Wereldwijd
Zanox Wereldwijd


Affiliate netwerken Bereik
Rushcommerce Europa & Amerika
MoreNiche Europa & Amerika
Tradedoubler Europa & Brazilie
Effiliation Europa & Brazilie
Publicidees Europa & Brazilie
Optimise (Eerder OMG) Europa & Azie
Revendless Europa
Affilinet Europa
Le guide Europa
Tracdelight Europa
Affiliatewindow Groot Brittanië


Overzicht internationale cashback en affiliate netwerken

3. Kies de juiste publisher

Het online aankoopproces van consumenten verschilt per consument. Vaak worden eerst content driven websites en vergelijkingssites afgespeurd voor meer informatie en daarna kortingssites voor de beste deal. Deze sites zijn meestal publishers en hebben een eigen functie in het proces. Het is daarom belangrijk om als webshop verschillende vormen te bekijken. Stel jezelf hierbij de vraag: “wat kan deze publisher voor mij betekenen?”. Daarnaast is de keuze voor het soort publisher sterk afhankelijk van het land waarin je opereert. In sommige landen zijn publishers veel duidelijker in de markt aanwezig dan andere. In Engeland zijn cashbacksites bijvoorbeeld heel groot, deze zijn in Nederland veel mindere mate aanwezig.

“Als je de ‘gunfactor’ krijgt zal dit je uiteindelijk meer exposure opleveren”

4. Leg contact met publishers

Omdat jouw shop nog weinig bekendheid zal hebben in het buitenland is het belangrijk om contact te leggen met publishers die daar actief zijn. Zij hebben namelijk nog geen idee of jouw shop winstgevend zal zijn. Zorg er dus voor dat je opvalt in het affiliate programma. Als je al bent aangesloten bij een affiliate netwerk is de eerste stap om na te gaan of jouw bestaande contacten ook internationaal actief zijn. In Nederland is Kortingscode.nl een goed voorbeeld van een lokale publisher die internationaal opereert onder het merk Flipit.com. Als je een contact hebt, is de volgende stap om het contact uit te bouwen. Geld verdienen via affiliate marketing gebeurt niet vanzelf, je moet de publishers zelf actief benaderen en dit contact warm houden. Als je de ‘gunfactor’ krijgt zal dit je uiteindelijk meer online exposure opleveren.

5. Creëer online zichtbaarheid

Naast contact leggen zijn er ook andere manieren om onder de aandacht te komen van internationale publishers. Je wilt tenslotte dat zij jouw producten gaan promoten. Een tip om dit te pushen: biedt de eerste maanden een hogere commissie aan. Zalando deed dit wereldwijd door een affiliate programma te starten met hogere commissies dan de rest. Wat er gebeurde: vrijwel alle publishers gingen Zalando promoten. Aangezien slechts één publisher commissie krijgt (last-click counts) zorg je op deze manier voor veel online zichtbaarheid in korte tijd, tegen een relatief lage prijs. Wel belangrijk: zie dit voornamelijk als investering en zorg dat je de commissie na een tijdje weer bijstelt, want de kracht van performance marketing is dat het geld oplevert, niet dat het je geld kost. Nog een tip: daag publishers uit om beter te presteren en zet daar iets tegenover, bijvoorbeeld meer commissie bij een x aantal sales.

Graph

6. Verdien geld met affiliate marketing

Je zult geld gaan verdienen aan affiliate marketing op het moment dat consumenten via een publisher een aankoop bij jouw webshop doen. De korting voor de klant, de commissie voor het netwerk en de commissie voor de publisher moeten bij elkaar opgeteld minder zijn dan jouw winstmarge op een bestelling. Zodra dat zo is, maak je winst. Of je nu een startende webshop hebt of al een gevestigde naam hebt opgebouwd – een affiliate netwerk kan je altijd ondersteunen in het bereiken van groei. Ook internationaal.

Webshop laten vertalen?
Neem contact op met een Textwerk accountmanager


NEEM CONTACT OP