In het schooljaar 2017/2018 boden 119 middelbare scholen tweetalig onderwijs aan. Op deze scholen wordt een deel van het onderwijs in een andere taal gevolgd, voornamelijk in het Engels. Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen die onderwijs deels in het Engels volgen, de Engelse taal op hoger niveau beheersen. Een belangrijke factor in het onderwijs is de kwaliteit van het lesmateriaal. Het lesmateriaal in het Engels moet van hetzelfde niveau zijn als het lesmateriaal in het Nederlands.
Tweetalig onderwijs in Nederland
Bij tweetalig onderwijs (tto) krijgen leerlingen vakken zoals aardrijkskunde of gym in het Engels. Daarnaast bieden deze scholen ook internationale activiteiten aan, zoals taalreizen en uitwisselingen. In Nederland volgen 36.254 leerlingen tto. De 119 scholen die tweetalig onderwijs aanbieden, zijn verdeeld in 3 niveaus, vwo, havo en vmbo. Van alle Nederlandse provincies heeft Zuid-Holland het grootste aandeel tweetalige scholen, namelijk 32. Opvallend is dat meer eerstejaarsstudenten, die tweetalig onderwijs hebben gevolgd, naar het buitenland verwachten te gaan tijdens hun studie dan studenten die regulier voortgezet onderwijs hebben gevolgd.
Lesmateriaal
Tto komt voornamelijk voor in het voortgezet onderwijs. De docenten die lesgeven hebben een speciale tto opleiding gevolgd met daarin aandacht voor taalvaardigheid. De tweede taal waarin het onderwijs wordt gegeven is voornamelijk Engels. In het onderwijs op havo/vwo niveau wordt minstens 50% van de lessen in de andere taal gegeven, op het vmbo is dit 30%. De kwaliteit en het niveau van de lessen moet hetzelfde zijn als in het Nederlands. Voor het tto kan dit een uitdaging vormen omdat niet al het lesmateriaal in meerdere talen verkrijgbaar is.
De voordelen van tweetalig onderwijs
Het vloeiend kunnen spreken en het beheersen van Engels als tweede taal biedt onder andere academische voordelen. Leerlingen die tweetalig onderwijs hebben gevolgd hebben meer zelfkennis op het gebied van zelfregulering en taakgerichtheid. Daarnaast beheersen zij zowel de Engelse als Nederlandse taal in woord en geschrift. De sociale kant van twee talen spreken is niet onbelangrijk. Voor veel personen is dit de reden om een tweede taal te leren. Leerlingen die vanaf jonge leeftijd tweetalig onderwijs volgen beheersen niet alleen de basiskennis, maar presteren op hetzelfde niveau als Engelstalig opgevoede leerlingen.
Wilt u lesmateriaal laten vertalen? Vertaalbureau Textwerk staat voor u klaar.